Boek

Op 18 april 2013 verscheen het boek:

De afwezige vader bestaat niet
en waarom vaders niet moeten moederen

Auteur: Irene Zwaan
Uitgeverij: Bert Bakker

 

Boek bestellen

Deelnemers aan de conferentie ontvangen een exemplaar

 

De positie van de vader is de laatste jaren volop onderwerp van discussie. Steeds vaker wordt erkend en aangetoond dat mannen een belangrijke eigen rol vervullen in de opvoeding van kinderen. Toch ligt de verantwoordelijkheid in de praktijk vaak bij moeders, omdat de vrouw deze uit gewoonte op zich neemt of omdat dit na een scheiding op die manier geregeld wordt.

Maar hierin schuilt wel het gevaar dat de nadruk op vrouwelijke eigenschappen als overleggen, praten, knuffelen, troosten en beschermen in de opvoeding te groot wordt. Kinderen zullen typische vaderrollen als de grenzensteller, de avonturier, de durfal en de doener missen. Dat leidt met name bij jongens tot probleemgedrag en een grotere kans op de diagnose ADHD. De oplossing? Een eerherstel van de typische mannenrol in de opvoeding van kinderen.

De afwezige vader bestaat niet vertelt mooie, schrijnende, aangrijpende en hoopvolle verhalen over het vaderschap, geflankeerd door de laatste wetenschappelijke inzichten. Een onmisbaar boek over wat vaderschap vandaag de dag betekent, en wat het zou kunnen (en moeten) zijn.

Irene Zwaan schreef het boek met behulp van een begeleidingscommissie:
Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar pedagogiek
Glenn Helberg, kinder- en jeugdpsychiater
Kitlyn Tjin A Djie, transcultureel systeemtherapeut
Dirck van Bekkum, cultureel antropoloog
Mariele Mijnlieff, andragoog, adviseur diversiteit

 

Irene Zwaan (1968), ontwikkelingssocioloog, was werkzaam als ontwikkelingswerker in Afrika en als adviseur emancipatie in Nederland. Tegenwoordig publiceert ze over diversiteitsvraagstukken en maatschappelijke ontwikkeling. Eerder schreef ze onder meer – samen met Kitlyn Tjin A Djie   Beschermjassen, transculturele hulp aan families.

fotograaf: Pepijn van den Broeke

Conferentie

 

 

18 april 2013

Locatie
De Nieuwe Liefde
Amsterdam

 

 

Organisatie
Hendrik Pierson Fonds

 

Projectleiding
Irene Zwaan

 

Projectondersteuning
Tinka Kazemier
Carmen Jonathans

 

Webdesign
tinka4design