De afwezige vader bestaat niet
Een conferentie over de betekenis van vaderschap


Het Hendrik Pierson Fonds organiseert een conferentie over de betekenis van vaderschap.


Kinderen die alleen met een moeder opgroeien komen sneller in aanraking met jeugdzorg, politie en justitie. Ook krijgen ze eerder psychiatrische diagnoses als ADHD toebedeeld. Kinderen die alleen bij hun moeder of in een stiefgezin opgroeien presteren minder goed op school.

Het moederschapsideaal is diep verankerd in de Nederlandse samenleving. Vaders werden in de loop van de vorige eeuw steeds meer gezien als de minder belangrijke opvoeder. Door onder meer de toename van loonarbeid en de opkomst van het feminisme werd de rol van moeders in het gezin groter en die van vaders beperkter. Deze ontwikkeling werd vertaald in wet- en regelgeving omtrent ouderschap en uitte zich in de bejegening van vaders in de samenleving. Vaders werden vaak op een zijspoor gezet na een scheiding.

Alhoewel het belang van een vader voor een kind in toenemende mate wordt erkend, zijn de gevolgen van de uitsluiting van vaders nog steeds niet uitgewist. Nog steeds worden vaders niet automatisch betrokken door hulpverleners als er sprake is van problemen met kinderen. Ook krijgen ze niet automatisch een gelijkwaardige positie toegewezen na een breuk met de moeder.

Uit onderzoek blijkt dat vaders een belangrijke eigen bijdrage hebben in de ontwikkeling van het kind. Vaders dragen andere strategie├źn en vaardigheden over dan moeders. Als er geen vader is mist het kind een belangrijke leraar op het pad naar volwassenheid. Het is belangrijk dat vaders betrokken zijn en blijven bij de opvoeding van hun kinderen. Deze visie draagt het Hendrik Pierson Fonds graag uit op de conferentie.

 

 

BOEK De afwezige vader bestaat niet


TERUGBLIK op de conferentie

 

Conferentie

De afwezige vader bestaat niet


18 april 2013
Locatie


De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam


 

  BOEK    


  TERUGBLIK   

 Twitter

   Volg ons op
   TWITTER

 logo Hendrik Pierson Fonds

 


Organisatie
Hendrik Pierson Fonds


Projectleiding
Irene Zwaan


Projectondersteuning
Tinka Kazemier
Carmen Jonathans

Webdesign
tinka4design